Ik heb wel eens het idee dat veel mensen tegenwoordig zo graag met orakelkaarten werken, omdat er geen vast systeem in zit.
Een soort van “What you see is what you get”.
De titel van een orakelkaart zegt vaak al veel over de betekenis van de kaart zelf.

Als ik dan vraag waarom mensen dan niet met de tarot werken, omdat daar veel meer diepgang en informatie uit te halen is, dan zeggen velen: “Nee hoor, mij te ingewikkeld, al die betekenissen uit je hoofd leren”.
Wat een gemiste kans is dat.
Voor mij is de mooiste manier om echt inzicht te krijgen in wat jou bezig houdt, toch echt de tarot en daarop zijn orakelkaarten een mooie aanvulling, maar daar blijft het bij.

Hoe zit dat nou met het leren lezen van de tarot?
Het is waar dat de 78 kaarten in een tarot deck allemaal eigen betekenissen hebben.
Wat veel mensen niet weten, is dat die betekenissen vaak erg voor de hand liggen als je kijkt naar de afbeeldingen op de kaart en dat je ze echt heel eenvoudig onder de knie kunt krijgen.

Dat is al helemaal het geval als het gaat om de Rider Waite Smith tarot decks en de vele, vele decks die daarvan een afgeleide zijn. Die decks gebruiken dezelfde symboliek, maar vaak in een ander, fris, nieuw jasje gestoken.

De Rider Waite Smith decks zijn het meest gebruikte systeem als het gaat om tarot decks.
Grotendeels komt dat doordat het super eenvoudig is om met een deck te lezen dat gebaseerd is op de Rider Waite Smith symbolen, maar wel een eigen thema heeft.
Als je namelijk eenmaal weet hoe de RWS symboliek werkt, dan kun je heel snel werken met vrijwel ieder daarop gebaseerd deck.

In de tarotcursussen die ik zelf verzorg, werk ik met de Radiant Rider Waite tarot, een deck dat ook gebaseerd is op de Rider Waite Smith en dezelfde symboliek gebruikt, maar dat opnieuw (sprekender en stralender) is ingekleurd en waarbij de lijnen op de kaarten duidelijker zijn dan die in de Original Rider Waite tarot.

Ook werk ik graag met beginners met de Robin Wood tarot, een deck waarbij enkele kaarten anders heten en dat een pagan invloed heeft.
Persoonlijk vind ik de afbeeldingen op de kaarten sprekender en intenser dan die van de Original Rider Waite tarot.

Welk tarot deck je echter ook kiest, het gaat erom dat de afbeeldingen een gesprek met je kunnen voeren, dat ze letterlijk tot je spreken en dat de kaarten gevoelens bij je oproepen!
Ik geef meestal de tip om twee tarot decks te kopen, beide gebaseerd op het Rider Waite Smith systeem.
Ten eerste de Radiant Rider Waite, omdat je die afbeeldingen in zo’n beetje ieder tarotboek dat je ooit zult lezen, tegen gaat komen en je dan een referentiekader hebt.

Wanneer je eenmaal die symboliek kent en weet hoe de kaarten eruit zien, dan is de vertaalslag naar een ander deck, dat wel gebaseerd is op de basissymboliek van Rider Waite Smith, maar dat een eigen thema heeft, goed te begrijpen en een stuk eenvoudiger.

Persoonlijk leer ik mijn cursisten hoe ze contact kunnen leren maken met hun intuïtie en als ze daarvoor open staan, ook met hun spirituele gidsen.
Als je met je intuïtie werkt, dan gaan de symbolen op de kaarten veel meer spreken en zul je veel duidelijker weten wat een kaart je wil vertellen!
Het is niet moeilijk om intuïtief te werken.
Intuïtie is een soort spier, als je eenmaal weet dat deze er is, staat hij altijd op stand-by!

Het mooie van werken met je intuïtie is dat je, als je naar één specifieke kaart kijkt, de ene keer je aandacht getrokken zal worden naar een specifiek symbool op te kaart, terwijl de andere keer je oog getrokken wordt naar een ander symbool op diezelfde kaart.
In dat geval is er iets in de kaart dat je speciale aandacht vraagt en als je daarmee aan het werk gaat, dan zul je merken, dat deze manier van werken veel fijner is, dan wanneer je alleen maar stelselmatig moet bedenken wat Staven 3 ook alweer betekende.

Als je de basisbetekenis van een kaart kent en je combineert dit met jouw intuïtie, dan ben je niet te stoppen.
Dan gaan de afbeeldingen op de tarotkaarten een eigen leven leiden, waarbij jij de regisseur bent.

Natuurlijk kost het tijd om te leren werken met de tarot, maar weet je nog hoe je als kind leerde lezen? Opeens kon je het en vaak kun je je de reis er naar toe niet eens meer herinneren.
Zo gaat het ook met de taal van de tarot en jouw intuïtie.

Begin met 5 minuten per dag, desnoods 1 kaart per dag.
Gebruik een dagboek waarin je jouw impressies van die kaart van die dag noteert.
Hou per kaart een hele pagina (of meer) vrij, zodat je in de loop der tijd je aanvullingen en inzichten terug kunt lezen.
Schrijf dan ook je intuïtieve inzichten op!
Zo krijg je een naslagwerk dat je altijd aan kunt vullen en terug kunt lezen.

Zelf werk ik al sinds mijn 16e met de tarot (en ben nu bijna 50) en ik blijf leren.
De tarot kent een enorme community en er komen nog haast maandelijks boeken uit over de tarot.
Je zult altijd blijven leren, maar die allereerste reis, dat eerste begin, dat is magisch!!!
Ik zal je er graag bij helpen om dit op te bouwen! Of dit nu is door middel van een cursus of workshop, of het delen van kennis op dit blog, ik laat je graag kennis maken met de intrigerende reis die tarot heet!

Liefs,
Margreet

Tarot deck op de foto: Robin Wood Tarot
Alle foto’s op dit blog en deze gehele website zijn © Margreet Oldenburger-Coffa

Pin It on Pinterest

Share This