Arcana Opleidingen

Hoe stel je een goede tarotvraag?

Hoe stel je een goede tarotvraag?

Het stellen van een goede tarotvraag is echt niet moeilijk. De manier waarop je een tarot vraag stelt is echter wel belangrijk. Persoonlijk zie ik niets in ja/nee vragen, omdat ze maar weinig inzicht bieden in het probleem waar de vraag over gaat.

Welk type tarotvraag geeft het meeste inzicht?

Open vragen die beginnen met “hoe”, “wat” of “waarom” geven vaak het meeste inzicht, omdat je dan met de tarotkaarten duidelijker het probleem in beeld kunt krijgen. Daardoor kun je in het tarotconsult meer inzichten geven als de tarotvraag helder en duidelijk gesteld is. Wat zijn de do’s en don’t voor het stellen van een goede tarotvraag?

Samengestelde tarotvragen

Stel geen samengestelde tarot vragen die bijvoorbeeld gaan over meerdere onderwerpen of waarin twee vragen in één vraag zijn samengevoegd.
Daarvoor kun je beter twee of meerdere afzonderlijke vragen stellen.

Hoe kun je een tarotvraag van je tarot cliënt ombuigen?

Laten we eens kijken naar het soort tarotvragen die in een tarotconsult heel vaak gesteld worden en hoe we die vragen om kunnen buigen.
Heel veel vragen in een tarotconsult gaan over relaties of werk.
We gaan in dit voorbeeld uit van een relatievraag.

Relatievragen in een tarotconsult: waar moet een goede tarotvraag aan voldoen?

Als jouw cliënt de volgende tarotvraag stelt: “Moet ik in deze relatie blijven?”, dan is dit een ja/nee vraag en die zien we liever niet, omdat ze maar weinig inzicht geven in wat er werkelijk aan de hand is in de relatie waar het om gaat.
De kunst is dan om de vraag erachter te zien, want iemand die twijfelt, weet nog niet zeker of het de beste keuze is om de relatie te verbreken.

Dan kun je deze vraag ombuigen naar verschillende andere vragen:
– Hoe kan ik deze relatie ombuigen naar een gelukkige relatie?
– Wat zie ik als het probleem in deze relatie?
– Wat kan ik zelf doen om gelukkiger te zijn in onze relatie?
– Wat moet er veranderen om een succes te maken van onze relatie?
– Wat kan ik zelf bijdragen om deze relatie te laten slagen?
– Welk deel van mijn eigen bijdrage aan deze relatie zie ik niet duidelijk?
– Wat is er voor nodig om weer gelukkig te zijn in deze relatie?
– Op welke manier ben ik zelf veranderd in de loop van deze relatie?

Goede tarotvraag stellen

Dit zijn maar een paar voorbeelden van tarotvragen die je kunt stellen, waarmee je met de tarotkaarten heel veel inzichten kunt geven over de relatie in kwestie.
Inzichten over hoe de cliënt (of jijzelf als je voor jezelf tarotkaarten legt) over zichzelf denkt, weerspiegelen vaak wat er volgens de cliënt aan de hand is in de relatie.

Maar met het ombuigen van die eerste initiële vraag ben je er dan nog niet.
Als je vraagt aan de cliënt waarom hij of zij niet meer gelukkig is in de relatie, dan krijg je vaak een antwoord dat gebaseerd is op wat de partner in de relatie ‘fout’ doet.

Het projectiemechanisme in een tarotconsult

In iedere relatie fungeert de partner als een spiegel voor het projectiemechanisme. Als jij je partner kwalijk neemt dat hij of zij ongevoelig is, ben je daarover dan al een gesprek begonnen? Want vaak zien wij van onszelf niet wat ons eigen aandeel in een gevoelig punt in de relatie kan zijn. In een gesprek kan de partner dat heel goed duidelijk maken, mits er geen beschuldigende toon is.

Als tarotist ben jij geen therapeut, maar heb je waarschijnlijk al wel ervaring met dit soort tarotvragen en de bijbehorende problematiek. Daarover kan de cliënt natuurlijk in het tarotconsult een aparte tarotvraag stellen, waarbij je waardevolle inzichten kunt geven.

Ethiek en de tarotvraag

Tarotvragen die ik zelf niet beantwoord en ook niet met tarotcursisten behandel, zijn bijvoorbeeld vragen die gaan over mensen die niet bij het tarotconsult aanwezig zijn. Vragen over gezondheid, zwangerschappen of andere medische onderwerpen zijn voor mij ook een terrein waarop ik me niet begeef.
Ook juridische tarotvragen of vragen over financiële adviezen behoren tot de onderwerpen waar ik geen uitspraken over doe.
Ethiek in de tarotpraktijk is voor mij, maar ook voor mijn cliënten en cursisten, van groot belang.

Conclusie

Er zijn nog steeds mensen die denken dat tarotisten waarzeggers of medium zijn en die combinatie is natuurlijk mogelijk, maar zelf geef ik de voorkeur aan het geven van inzichten in belangrijke momenten en situaties in het leven, waar veel van ons mee te maken krijgen. En die inzichten kun je pas geven als er op de goede manier tarotvragen worden gesteld, die uitnodigen tot het geven en ontvangen van inzichten.

Het zien van de juiste betekenissen, tegenstellingen en verbanden van tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen.
Tijdens de Intervisiedagen gaan we heel praktijkgericht aan de slag met jouw duidingsvaardigheden!
Eens per jaar start de mondelinge tarotcursus voor gevorderden en in 2020 start de ook de schriftelijke Tarotcursus voor gevorderden.

Verder lezen:
Tarotkaarten lezen voor jezelf
Kracht in de tarot: eigenwaarde en zelfbeeld
De Maan in de tarot: intuïtie, angst en de schaduw
Tips om tarotkaarten te leggen voor jezelf
Zwaarden 3: hartzeer en zielepijn

Op mijn facebookpagina deel ik vaak tarotkaarten en betekenissen van tarotkaarten
Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in voor de Tarotblogs nieuwsbrief!

© Margreet Oldenburger

Kracht in de tarot: eigenwaarde en zelfbeeld

Kracht in de tarot eigenwaarde en zelfbeeld

De tarotkaart Kracht vertelt jou dat alles wat jij in het leven nodig hebt, al in jezelf zit.
Innerlijke Kracht hebben we allemaal, maar soms kan het voelen als je die innerlijke Kracht kwijt bent. Als dan de tarotkaart Kracht verschijnt in een legging, dan wordt je er gelijk weer aan herinnerd dat jij jouw eigen innerlijke Kracht aan kunt boren.

Belangrijke betekenissen van Kracht in de tarot

De manier waarop de vrouw op de tarotkaart Kracht met de leeuw om gaat, getuigt van zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde.
Zij weet en vertrouwt erop dat zij in staat is om ieder obstakel in haar leven en iedere tegenslag of uitdaging aan te kunnen.

Belangrijke betekenissen van de tarotkaart Kracht zijn dan ook eigenwaarde en zelfbeeld, maar ook jouw eigen persoonlijke kracht en moed.
Durf jij erop te vertrouwen dat je tegenslagen aan kunt? Dat jouw levenskracht zo sterk is dat je uit ieder dal weer omhoog kunt klimmen?

Tarotkaart Kracht Light Seer's Tarot en Lumina Tarot

Symboliek van de kaart Kracht in de tarot en de astrologie

Op bijna alle versies van de tarotkaart Kracht zie je een leeuw, met uitzondering van The Light Seer’s Tarot, links op de foto hierboven. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het bijbehorende astrologische teken van de tarotkaart Kracht het teken Leeuw is.
De leeuw op de kaart Kracht staat symbool voor onze dierlijke instincten.

Op de tarotkaart Kracht uit de Lumina Tarot rechts op de bovenstaande foto zie je ook het astrologische teken van Leeuw. De heerser van het astrologische teken Leeuw is De Zon.
De Zon staat in de astrologie voor het ego, maar ook voor de persoon die we denken dat we zijn en waar we onszelf mee personifiëren.
In de geboortehoroscoop laat De Zon onder andere zien hoe en op welk gebied van ons leven wij ‘erkend’ willen worden.

Jouw zelfbeeld en de kaart Kracht in de tarot

Vaak is het beeld dat een ander van jou heeft, compleet afwijkend van hetgeen jij zelf ervaart. Vinden anderen jou een mens met innerlijke kracht en zeggen zij dat jij in staat bent om obstakels te overwinnen?

De vraag is dan hoe jij dat zelf ervaart, want het beeld dat anderen bij jou hebben, komt soms gevoelsmatig niet overeen met hoe jij jezelf ervaart.
In dat geval kan het zijn dat jij de tarotkaart Kracht nog niet in jezelf ziet.

Als de kaart Kracht verschijnt in een tarotlegging

Erken jij jouw innerlijke kracht of twijfel je eraan? Als de tarotkaart Kracht verschijnt in een legging, dan is dat een vraag die jij jezelf zou kunnen stellen. Hoe kun jij jezelf zien als krachtig en die letterlijke kracht ook daadwerkelijk aanboren?

Natuurlijk kan het zijn dat je op jonge leeftijd niet hebt geleerd om voor jezelf op te komen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het dan nu te laat is.
Het is nooit te laat om jouw eigen Kracht te omarmen en dat is precies wat de tarotkaart Kracht van jou vraagt als deze in een tarotlegging verschijnt.

Hoe ervaar jij jouw persoonlijke Kracht?

Overkomt het leven jou en voel jij je machteloos en krachteloos als het leven tegen zit? Of maak jij juist gebruik van jouw innerlijke kracht om tegenvallers of moeilijke situaties het hoofd te bieden?
Wil jij bijvoorbeeld een fijne relatie met een levenspartner, maar heb jij (soms onbewust) zelf het gevoel dat je dat niet verdient?

Vragen die jij jezelf kunt stellen als de tarotkaart Kracht verschijnt

– Op welke vlakken in mijn leven kan ik krachtiger zijn?
– Hoe kan ik het beste werken aan mijn zelfbeeld?
– Heb jij diep van binnen het gevoel dat er altijd genoeg geld of liefde in jouw leven is?
– Op welk gebied in jouw leven voel jij jezelf krachteloos?
– Is angst de reden waarom jij niet tot volle bloei komt?
– Op welk vlak zou jij meer zelfvertrouwen mogen hebben?

Pak vervolgens jouw tarotdagboek erbij en ga schrijven over de tarotkaart Kracht.
Leg de tarotkaart Kracht voor je neer. Laat je pen gewoon vertellen wat deze kaart voor jou betekent en op welk vlak van jouw leven jij jouw innerlijke kracht meer aan mag gaan boren. Op welk vlak van jouw leven kun jij jouw zelfbeeld veranderen?

Laat het niet alleen bij schrijven over Kracht in de tarot, maar neem jouw ervaringen mee in het dagelijks leven en denk aan de tarotkaart Kracht als je even weer in gevecht bent met jouw gevoel van eigenwaarde, jouw moed of zelfvertrouwen.

Conclusie:

Vaak vertellen we onszelf, vaak onbewust, het verhaal dat wij geen liefde, geluk, succes, geld of fijne carrière verdienen.
De tarotkaart Kracht kan ons veel inzicht geven wat wij daaraan kunnen doen.
Stap jij ook in je eigen innerlijke kracht?
Wil je dan laten weten hoe jij dat gedaan hebt?

Het zien van de juiste betekenissen, tegenstellingen en verbanden van tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen.
Tijdens de Intervisiedagen gaan we heel praktijkgericht aan de slag met jouw duidingsvaardigheden!
Eens per jaar start de mondelinge tarotcursus voor gevorderden en in 2020 start de ook de schriftelijke Tarotcursus voor gevorderden.

Verder lezen:
Tarotkaart Kracht: Tarotkaarten lezen voor persoonlijke healing en empowerment
Wat je moet weten over intuïtief tarotkaarten lezen
Zwaarden 3: hartzeer en zielepijn
Tarotkaart De Dood – Afscheid van het oude
Schaduwwerk en healing met de tarot
De Maan in de tarot: intuïtie, angst en de Schaduw
Intuïtief schrijven met de tarot

Op mijn facebookpagina deel ik vaak tarotkaarten en betekenissen van tarotkaarten
Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in voor de Tarotblogs nieuwsbrief!

© Margreet Oldenburger-Coffa

Zwaarden 3 – hartzeer en zielepijn

Zwaarden 3 - hartzeer en zielepijn

De tarotkaart Zwaarden 3 heeft een zware emotionele lading.
Drie zwaarden doorboren het hart, dat het symbool is van liefde en emoties, want emoties voel je in je hartstreek.
Ondanks dat Zwaardenkaarten in de tarot (rationeel gezien) verwijzen naar het element lucht, kun je echt niet om de emotionele lading van Zwaarden 3 heen.

Zwaarden 3 en het verwerken van zielepijn

Zwaarden 3 kan in een tarotlegging aangeven dat je bewust of onbewust moeite hebt met het verwerken van zielepijn of hartzeer in dit leven, maar soms ook uit een vorig leven.
Vaak gaat het om liefdesverdriet, want het doorboorde hart op de tarotkaart is een symbool voor de liefde.
De drie zwaarden symboliseren dan het verwerken van het verdriet.

Een andere kijk op Zwaarden 3

Soms kan het gebeuren dat Zwaarden 3 in een tarotlegging aangeeft dat jij je emoties niet wilt voelen en niet wilt erkennen of verwerken.
Je durft niet toe te geven aan verdriet en hartzeer, omdat je bang bent dat je in zult storten, terwijl het daar op dat moment niet de tijd voor is.

Zwaarden 3 kan je dan vertellen dat je de vrijkomende emoties niet kunt blijven wegdrukken zonder ze te verwerken en te erkennen.
Onverwerkte of weg gedrukte emoties verdwijnen niet vanzelf, want ze moeten geuit en verwerkt worden.
Pas dan verdwijnen de Zwaarden uit het hart en is er ruimte voor betere en mooiere emoties en ervaringen.

Zwaarden 3 Light Seer's Tarot

Zwaarden 3 Light Seer’s Tarot

Zwaarden 3 in The Light Seer’s Tarot: durf je zielepijn te voelen

De Zwaarden 3 tarotkaart in The Light Seer’s Tarot, op de foto hierboven, laat de diepe wanhoop zien van zielepijn.
Er zijn alleen drie getatoeëerde zwaarden te zien op de arm van de vrouw op deze kaart, maar de symboliek op deze specifieke Zwaarden 3 kaart spreekt veel duidelijker van de diepe emotionele zielepijn dan andere versies van deze kaart.

De vrouw op de kaart is neergevallen op haar knieën, in een kleurloze omgeving, op het rode hart na.
Het hart bestaat uit drie delen, bijeen gehouden met hechtingen.

De rode draden, die uit het hart komen, zitten om de hartstreek van de vrouw gewikkeld, maar gaan ook naar haar omgeving.
Haar zielepijn en verdriet zetten haar letterlijk vast.

Haar mond is open in een woordeloze schreeuw van pijn en wellicht vragend om hulp bij het verwerken van haar pijn.
Soms is ons hart zo gebroken dat het niet met hechtingen bij elkaar gehouden kan worden.

Geef je over aan het verdriet

Ieder van ons maakt pijnlijke ervaringen en momenten mee in het leven, die ons soms in een grip kunnen houden.
Ooit las ik de woorden ‘Surrender to what is’ – Geef je over aan wat er is.

Het dagelijks leven laat dit niet altijd toe, maar zolang je niet werkt aan het verwerken van je pijn en verdriet, dan zal het aanwezig blijven in je leven: onbewust en weg gestopt achter een wellicht vrolijke façade.

Zwaarden drie vraagt je om te leven met een open hart

Als je intens verdriet hebt mee gemaakt in je leven, kan het veiliger voelen om je hart af te sluiten.
Als je echter jouw hart opent en werkt met het verdriet en de zielepijn, dan zul je merken dat er een last van je af valt.
Dan is er ruimte voor nieuwe ervaringen, JUIST omdat je jouw verdriet erkent en er mee werkt.

De reis van de ziel en Zwaarden 3

Zoals jullie wellicht weten heb ik herinneringen aan vorige levens, maar ook aan de zielepijn die dat met zich mee bracht.
Ik heb een rotsvast geloof in de kracht van het helen van de ziel en het reis van onze ziel door meerdere levens heen.

Alles wat je in dit leven niet verwerkt en afsluit, dat kom je, in een soms andere vorm of context, weer tegen in een volgend leven.
Onze ziel blijft zoeken naar afronding en voltooiing van voorbestemde gebeurtenissen in onze levens.
Ieder stukje zielepijn dat je in dit leven verwerkt, hoef je niet opnieuw te beleven in een volgend leven, tenzij je daar voor kiest als levensles.

Hoe verwerk je zielepijn?

Het werken met de tarot heeft mij geholpen bij het verwerken van emotionele pijn.
Ik schrijf veel met de tarotkaarten en over hetgeen de tarotkaarten in mij losmaken.
Juist als je schrijft (of praat) over jouw pijnlijke levenservaringen, dan verlicht je de druk van de pijn in jouw ziel.
Hoe meer pijn je verwerkt, hoe meer ruimte er is voor leven in het NU en te zien wat er voor moois in je leven is, als je jouw gesloten ogen (zie de vrouw op de kaart) open durft te doen en weer volop durft te voelen.

Conclusie

Zwaarden 3 is een goede kaart om mee te schrijven.
Voel wat er het meest pijn doet in jouw leven en jouw ziel en begin daarover te schrijven.
Maak contact met dat rauwe deel in jouw ziel en geef het liefde en aandacht om te helen.
Het kan een lange reis zijn en wellicht doe je er meerdere levens over, maar het werken met je emotionele pijn brengt altijd healing, verlichting en hernieuwde kracht.

Beknopte betekenis van Zwaarden 3: Verdriet en hartzeer, gebroken hart, zielepijn, onverwerkte emoties.

Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen.
Tijdens de Intervisiedagen gaan we heel praktijkgericht aan de slag met jouw duidingsvaardigheden!
Eens per jaar start de mondelinge tarotcursus voor gevorderden en in 2020 start de ook de schriftelijke Tarotcursus voor gevorderden.

Verder lezen:
Heb jij herinneringen aan vorige levens?
Wat je moet weten over intuïtief tarotkaarten lezen
Tarotkaart Het Rad van Fortuin en de cycli van het leven
Schaduwwerk en healing met de tarot
De Maan in de tarot: intuïtie, angst en de Schaduw
Intuïtief schrijven met de tarot

Op mijn facebookpagina deel ik vaak tarotkaarten en betekenissen van tarotkaarten
Het Witches Finger kristal kocht ik bij Lichtpuntje kristallen

Alle teksten en foto’s © Arcana Opleidingen – Margreet Oldenburger-Coffa

3 manieren om tarotkaarten te duiden

3 manieren om tarotkaarten te duiden
Tarotkaarten duiden kun je zelfs doen als je nog helemaal niets weet van de tarot.
Er zijn verschillende manieren om tarotkaarten te lezen, waarbij je altijd voor jezelf een betekenisvolle duiding kunt geven van de tarotkaart.

Tarotkaarten duiden op verschillende manieren

Bijna iedereen die tarotkaarten wil leren duiden, denkt dat het in je hoofd stampen van de betekenissen het allerbelangrijkst is.
Natuurlijk is het belangrijk dat je de kaart begrijpt vanuit intellectueel vlak, maar dat is niet de enige manier.
Ik laat je een paar andere manieren zien waarbij de tarotkaarten ook jouw vraag kunnen beantwoorden zonder dat je alle betekenissen van de tarotkaarten uit je hoofd kent.

Wat zijn jouw eerste reacties op de tarotkaart die je wilt duiden?

Bij de meeste mensen roepen de afbeeldingen op een tarotkaart een onmiddellijke reactie op.
Als je de tarotkaart De Geliefden trekt, is de reactie meestal positief, terwijl het trekken van de tarotkaart De Toren meestal een angstige reactie oproept.
Als het goed is heb je een vraag gesteld, waarop je een bepaalde kaart trok.

1. Associëren op symbolen op de tarotkaarten

Er staan veel symbolen op de tarotkaarten.
Natuurlijk zijn er boeken vol geschreven over de symbolen op de tarotkaarten, maar daar gaat het nu niet om.

Bij deze methode om tarotkaarten te duiden kijk je goed naar de tarotkaart en kies je het symbool dat jou het meest opvalt.
Neem dan je vraag in gedachten en verwoord zonder na te denken wat dit symbool voor jou betekent en vertelt over jouw situatie of vraag.
Je kunt met alle symbolen die je aanspreken op de kaart associëren.
Het hoeft dus niet maar één symbool te zijn. Ga net zolang door als je wilt.

Laat je gedachten gewoon stromen, want associëren is persoonlijk.
Je kunt het dus niet fout doen.
De associaties van een ander zullen anders zijn dan die van jou.
Associëren is een prachtige manier om tarotkaarten te duiden en daarmee het onbewuste deel van de ziel een stem te geven.
Als je klaar bent met associëren schrijf dan je meest opvallende en meest rakende associaties op om later nog eens terug te lezen.
Oordeel niet over wat je hebt geschreven.

Associëren met tarotkaarten

Een voorbeeld van tarotkaarten duiden door middel van associëren met de tarot

Op de foto zie je de rechts de tarotkaart De Keizerin (The Empress).
Mijn aandacht gaat gelijk naar haar buik. Wat zie jij in haar buik?
In eerste instantie zie ik een kind, maar dan krijg ik het gevoel dat je er ook een deel van de aarde met zee in kunt zien. Mijn eerste associaties zijn vruchtbaarheid en overvloed, groei, healing en een nieuw begin.
Alle associaties die ik legde hadden te maken met mijn vraag die ik gesteld had en dus geven ze gelijk een antwoord op de vraag.
Zo eenvoudig kan het zijn om tarotkaarten te duiden door midden van associatie.

2. Intuïtief tarotkaarten duiden

Probeer de kaart nu eens te duiden naar de vraag, maar vooral vanuit je intuïtie.
Oordeel dus niet gelijk over een kaart, ook als je niet blij bent met de tarotkaart die je trok.
Open je hartchakra en kruinchakra, terwijl je zorgt dat je goed geaard bent.
Wat komt er voor gedachte of ingeving in je op? Schrijf deze op, want vaak zijn intuïtieve ingevingen zo weer weg!

Schrijf door tot er niks meer komt. Bedank dan je spirituele gidsen, want hun berichten komen vaak binnen als intuïtieve ingevingen.
Lees dan eens terug wat je geschreven hebt en kijk wat dit zegt over de kaart die je trok en of je initiële negatieve gevoel is veranderd.
Wat heb je geleerd hiervan?
Je intuïtie is er altijd en jouw spirituele gidsen ook!

3. Gebruik de verhaaltrant bij het duiden van tarotkaarten

Als je de verhaaltrant gebruikt om tarotkaarten te duiden dan leg je de tarotkaart die je getrokken hebt voor je neer en begin je te vertellen over wat je ziet op deze kaart alsof jij de hoofdpersoon in de kaart bent.
Gebruik de verhaaltrant om achter de boodschap van de tarotkaart te komen alsof je een verhaal vertelt.
Stap als het ware in de tarotkaart en vertel wat je ziet en wat dit voor gevoelens bij je losmaakt met betrekking tot de vraag of situatie waar je meer over wilt weten.
Praat net zolang door totdat je voelt dat je klaar bent.
Wat vertelt het verhaal dat deze kaart jou bracht over de vraag die je gesteld hebt?

Conclusie: tarotkaarten vertellen jouw verhaal

Als je tarotkaarten gaat leggen voor jezelf, dan kan het lastig zijn om objectief te zijn, want het gaat immers om jou.
Het is jouw verhaal dat voor je op tafel ligt.
Waak ervoor om niet in angst of negatieve emoties verstrikt te raken ongeacht welke tarotkaart er ligt, maar kijk naar de opbeurende boodschap van de tarotkaart.

Heb jij toch een voor jou nare tarotkaart getrokken?
We moeten allemaal door moeilijke stukken in ons leven, maar hoe we daar mee om gaan is wel een keuze.
Je kunt blijven hangen in het verleden of je kunt je schouders eronder zetten en nieuwe mogelijkheden en kansen zien.

Tarotkaarten leggen voor jezelf lijkt soms moeilijker dan tarotkaarten leggen voor een cliënt, maar het brengt je zo ongelooflijk veel inzichten en groei.
Durf jij te werken aan jouw persoonlijke verhaal?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met deze methodes om tarotkaarten te duiden. Welke van deze manieren gebruik jij graag om tarotkaarten te duiden? Wil je het me laten weten in de reacties?

Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen.
Tijdens de Intervisiedagen gaan we heel praktijkgericht aan de slag met jouw duidingsvaardigheden!
Eens per jaar start de mondelinge tarotcursus voor gevorderden.

Verder lezen:
Tarotkaarten lezen voor jezelf
De Maan in de tarot: intuïtie, angst en de schaduw
Schaduwwerk en healing met de tarot
Angst in de tarot
Intuïtief schrijven met de tarot
De blauwe kyaniet kocht ik bij Lichtpuntje kristallen
Op mijn facebookpagina deel ik vaak tarotkaarten en betekenissen van tarotkaarten

Review van The Light Seer’s Tarot

Grote Arcana kaarten Light Seer's Tarot
Een review van The Light Seer’s Tarot vlak voordat dit geweldige tarotdeck op 3 december verschijnt bij uitgeverij Hay House.
Dat het tarotdeck nu ook bij Hay House wordt uitgegeven is voor veel tarot liefhebbers goed nieuws, want de symboliek op de tarotkaarten van dit tarotdeck is prachtig en origineel.
Tot nu toe was er alleen een Indie versie, uitgegeven door de artiest zelf.
Met de symboliek op de tarotkaarten van The Light Seer’s Tarot kan iedere tarotlezer uit de voeten.

De uitstraling en kleuren van The Light Seer’s Tarot

De Light Seer’s Tarot heeft een boho vibe (hippie-achtige uitstraling) en de kleuren op de tarotkaarten zijn absoluut subliem.
De tarotkaarten die je ziet in deze review van The Light Seer’s Tarot zijn van mijn Indie versie, dat is de afkorting voor Independently Published, m.a.w. gepubliceerd door de artiest zelf.

De grote arcana in The Light Seer’s Tarot

De symboliek op de tarotkaarten van de grote arcana is wel enigszins afwijkend van de standaard Rider Waite Smith symboliek, maar dat is geen enkel probleem.
De tarotkaarten in de Grote Arcana van The Light Seer’s Tarot hebben allemaal dezelfde namen als in de standaard Rider Waite Smith tarotdecks.

Review Light Seer's Tarot Grote Arcana

De afbeeldingen op de Grote Arcana kaarten

De afbeeldingen op de Grote Arcana kaarten zijn zo sprekend dat je duidelijk de betekenis van de tarotkaarten kunt herleiden, zeker als je al met één of meerdere Rider Waite Smith tarotdecks hebt gewerkt.

Het is daarom wel handig als je enigszins bekend bent met de symboliek en de namen van de tarotkaarten en betekenissen van de Rider Waite Smith (afgekort RWS).
Er zit bijzonder veel diepgang in de afbeeldingen op de Grote Arcana kaarten
Iedere tarotkaart heeft zijn eigen positieve mantra, ook in de kleine arcana.

De Kleine Arcana in The Light Seer’s Tarot

Uit de symboliek op de tarotkaarten in de Kleine Arcana is heel duidelijk de betekenis van de tarotkaarten af te leiden, maar ook hier wijkt de symboliek af van de symboliek van de RWS versies van de Kleine Arcana.
Dit is echter op zo’n duidelijke en originele manier afgebeeld in de tarotkaart, dat je automatisch de boodschap van de kaart ziet en vooral voelt.

Review Light Seer's Tarot Stavenkaarten

Persoonlijk vind ik de duidelijke, originele afbeeldingen met erg veel diepgang de kracht van The Light Seer’s Tarot, want je kijkt nu met een frisse blik naar de kaarten.
In plaats van te blijven steken in (oer)oude symboliek van de RWS symboliek, is in dit tarotdeck een frisse, kleurige en multiculturele symboliek gebruikt.

Review Light Seer's Tarot Bekerskaarten

De namen van de tarotkaarten

De namen van de tarotkaarten zijn in de Kleine Arcana van The Light Seer’s Tarot ook allemaal hetzelfde gebleven.
We zien dus Stavenkaarten, Bekerskaarten, Zwaardenkaarten en Pentakelskaarten.
Ook de hofkaarten in de kleine arcana zijn allemaal bijzonder beeldend en origineel, met soms wat afwijkende symboliek weergegeven.
De namen van de hofkaarten zijn (wel in het Engels): Page (Schildknaap), Knight (Ridder), Queen (Koningin) en King (Koning).

De controverse van de Zwaarden 10 tarotkaart in The Light Seer’s Tarot

Enige tijd na uitkomst van The Light Seer’s Tarot ontstond er een enorme discussie, voornamelijk op Instagram, over de Zwaarden 10 tarotkaart en in deze review van The Light Seer’s Tarot leg ik je uit waarom.
De originele versie van deze tarotkaart (in de Indie versie die ik heb) laat een gekleurde vrouw zien, met 10 littekens op haar rug.

Helaas viel deze prachtige versie van de Zwaarden 10 tarotkaart verkeerd bij de verschillende multiculturele groepen in de tarot gemeenschap.

Er waren tarotlezers die deze tarotkaart aanstootgevend vonden, omdat deze kaart zou kunnen refereren aan het verleden van de slavernij en wellicht herinneringen kon oprakelen.

Zelf kreeg ik die indruk absoluut niet.
Uit deze tarotkaart spreekt voor mij de diepe pijn en pijnlijke transformatie die weerspiegeld wordt door de Zwaarden 10 kaart in de tarot.
Van alle tarotdecks die ik heb, heeft deze Zwaarden 10 tarotkaart de meeste lading.

Zwaardenkaarten The Light Seer's Tarot

Chris-Ann, de artiest die The Light Seer’s Tarot creëerde, bood haar excuses aan, aan de degenen die zich aangesproken voelden.

Zij creëerde een volledig nieuwe versie van de Zwaarden 10 kaart, die echter voor mij niet de volledige essentie van het origineel over brengt.
Op de nieuwe versie van de Zwaarden 10 kaart zie je een vrouw met de rug naar je toe staan, zonder littekens, met 10 raven boven haar hoofd.

Deze nieuwe versie is opgenomen in de Hay House versie van The Light Seer’s Tarot die op 3 december verkrijgbaar is.
Als je zoekt op Pinterest, kun je de originele versie van de Zwaarden 10 kaart wel vinden, maar uit compassie met Chris-Anne plaats ik zelf geen foto van de originele Zwaarden 10 kaart.

Review Light Seer's Tarot Pentakelskaarten

Het boekje bij The Light Seer’s Tarot

In mijn Indie versie van The Light Seer’s Tarot staan de tarotkaarten in zwart wit afgebeeld, met twee soorten betekenissen.
Er is voor iedere kaart een Light Seer betekenis die de positieve aspecten van de tarotkaart laat zien.
Voor iedere kaart is ook een Shadow Seer betekenis die de minder positieve aspecten van de tarotkaart belicht.

Voor tarotlezers die werken met omgekeerde tarotkaarten is dit fijn.
Ook als de kaart op een plek in een tarotlegging ligt die een zwaardere of pijnlijke betekenis heeft, is dit een heel welkome aanvulling.

Na de betekenissen van de tarotkaart, volgt een mantra voor iedere kaart.
Daarna is er een kleine sectie met vragen die je jezelf of jouw cliënt kunt stellen, om meer inzichten te krijgen.

Conclusie

The Light Seer’s Tarot is een tarotdeck met een positieve en duidelijk af te leiden boodschap, die op originele manier de betekenissen laat zien van iedere kaart.
Dit is op dit moment mijn meest geliefde tarotdeck. De boho stijl is origineel en positief en iedere kaart is een op zichzelf staand kunstwerk.

Dit deck laat een prachtige symboliek zien, die verfrissend en nieuw is, maar waar je haast in een enkele oogopslag de betekenis van af kunt leiden, zeker als je luistert naar je gevoel en intuïtie.
De symboliek kan je raken, tot diep in je ziel (kijk eens naar de Zwaarden 3 op de foto), en wellicht is dat de reden waarom het mijn meest geliefde tarotdeck is op dit moment.

In plaats van te blijven steken in (oer)oude symboliek van de RWS symboliek, is in dit tarotdeck een frisse, kleurige en multiculturele symboliek gebruikt.
Ik wens je veel plezier met The Light Seer’s Tarot!

Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
Het zien en duiden van verbanden tussen tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
In de tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen.
Tijdens de Intervisiedagen gaan we heel praktijkgericht aan de slag met jouw duidingsvaardigheden!
Twee keer per jaar begint de mondelinge Tarotcursus voor beginners weer en eens per jaar begint de mondelinge tarotcursus voor gevorderden.

Nog een paar blogs met kaarten uit o.a.The Light Seer’s Tarot:
Tarotkaart De Dood: Afscheid van het oude
De Toren in de tarot – ingrijpende transformatie
De Maan in de tarot: intuïtie, angst en de schaduw.
Tarotkaart Gerechtigheid: betekenissen en symboliek

Leuk om te lezen:
Schaduwwerk en healing met de tarot
Tarotkaarten lezen voor jezelf

Tarotkaart De Dood – Afscheid van het oude

Tarotkaart De Dood - Afscheid van het oude
Beknopte betekenissen van de tarotkaart De Dood: Afscheid nemen van het oude in je leven, breken met het verleden, loslaten wat niet meer bij je past, afscheid nemen van een levensfase, een mogelijk eind aan een relatie die niet meer bij jou past, het onvermijdelijke ervaren, afronden van onafgeronde zaken in je leven, bevrijding van oude en vastgeroeste patronen, opnieuw beginnen nadat je het oude los hebt gelaten, verandering en bevrijding, verdriet, transformatie.

Angst voor De Dood?

De tarotkaart De Dood is geen welkome tarotkaart voor de meeste tarotisten, omdat het een tarotkaart is die angst oproept bij vrijwel iedereen.
Laat ik daarom voorop stellen dat de tarotkaart De Dood geen fysieke dood voorspelt!
Toch wordt De Dood nog vaak verkeerd geduid, waarbij dan voornamelijk gefocust wordt op het nieuwe begin, waarschijnlijk om het positieve aspect te benadrukken.

Het lijkt dan gemakkelijker om de daadwerkelijke boodschap waarin de cliënt een pijnlijk afscheid moet nemen wat het oude, te verzachten door eerst te beginnen over het nieuwe begin.
Maar dat is niet de essentie van de tarotkaart De Dood.

De essentie van De Dood in een tarotlegging

Het is geen leuke boodschap om te brengen of te krijgen, maar je kunt er niet omheen.
De tarotkaart De Dood heeft als boodschap dat er een eind komt aan iets in je leven waar je ooit het belang of geluk van inzag, maar dat nu niet meer bij je past en waar een einde aan gaat komen.
Dat einde gaat gepaard met verdriet en lijden, op grote of kleinere schaal.

Soms ben je jezelf er helemaal niet echt bewust van, maar als mens zijn we allemaal geneigd om vast te houden aan het verleden, aan dat wat ooit mooi en goed was.
Vraag jezelf dan eens af of datgene nog steeds net zo mooi is als het voorheen was.

Soms komen we dan tot de conclusie dat het moois er allang af is en we het verleden wellicht als oude ballast met ons mee dragen. Loslaten is dan het antwoord.

De tarotkaart De Dood betekent een einde. Verwerk dat einde, rouw erom, maar erken het einde.
Als je dat niet doet, ga je voorbij aan de pijn die bij dat einde hoort en kun je het niet diepgaand verwerken.

Tarotkaart De Dood Radiant Wise Spirit Tarot

De symboliek van de Rider Waite Smith versie

Op de Rider Waite Smith versies van de tarotkaart De Dood zien we De Dood als skelet in zwarte wapenuitrusting op een wit paard.

Hij draagt een zwarte vlag met een witte roos, het symbool van de Rozenkruisers.

Een jong kind biedt de Dood een boeket bloemen aan. Het kind is nog niet bang voor de dood.

De Maagd achter het kind wendt haar hoofd af.
De bisschop staat rechtop, door de kracht van zijn geloof.

Onder, of net naast het paard, ligt de koning als symbool van het ego.
Op de achtergrond komt tussen de bekende torens van de tarotkaart De Maan de zon op.Als de kaart De Dood verschijnt in een legging

Vraag je eens af wat er in jouw leven zijn glans heeft verloren, wat jij wellicht mooier maakt in gedachten dan het daadwerkelijk is.
Is bijvoorbeeld die hele oude vriendschap al jaren niet meer wat je ervan gehoopt had? Waarom hou je er dan aan vast?

De tarotkaart De Dood vraagt je om diep bij jezelf te rade te gaan of datgene waar je je zo aan vast klampt wellicht plaats zou mogen maken voor iets nieuws.
Vaak houden we vast aan iets wat ooit geweldig was in ons leven, maar dat nu helemaal niet meer bij ons past en zelfs eigenlijk gaat wringen, omdat we ons er ongemakkelijk of triest door voelen.

Als dan de tarotkaart De Dood verschijnt in een legging, vraag je dan af wat er zou gebeuren als je los zou laten.
Door de pijn van het loslaten van het oude is de tarotkaart De Dood onmiskenbaar een kaart die verdriet met zich mee brengt, maar De Dood brengt ook een positieve transformatie in de vorm van een nieuw begin.

Kijk naar de omliggende tarotkaarten in een legging om te zien op welk deel van het leven de tarotkaart De Dood betrekking heeft.
Door het zien van verbanden tussen de tarotkaarten onderling, kun je iedere tarotkaart gerichter duiden.

Tarotkaart De Dood Everyday Witch Tarot

De Dood in de Everyday Witch Tarot

De symboliek op de tarotkaart De Dood in de Everyday Witch Tarot is afwijkend van de standaard RWS symboliek.

Een figuur in een zwarte cape met capuchon staat in een donker, omringd door sluiers van mist.
Hij heeft een masker voor het gezicht en houdt een zilveren zwaard boven een rafelend touw.

Achter deze figuur zien we een gesloten deur en een deur die op een kier staat.

De boodschap van deze kaart geeft de hoop van de open deur (het nieuwe begin) en is daardoor een beetje vriendelijker in symboliek dan de RWS versies van de tarotkaart De Dood.

Niettemin is de essentie gelijk: Er komt een einde aan iets en daarna is er ruimte voor een nieuw begin, daarmee wijzend op de wedergeboorte van het nieuwe in het leven.Tarotkaart Death Rebirth Light Seers Tarot

De Dood in de Light Seer’s Tarot

In de Light Seer’s Tarot heet deze kaart Death / Rebirth, dus Dood en Wedergeboorte en de symboliek is afwijkend van de RWS versies van deze kaart.
De ‘Reaper’ (De Dood) staart je als het ware aan.

In plaats van een gezicht of masker zie je onder de kap zijn innerlijke landschap en zijn bos, vol leven.
Hij herinnert ons eraan dat er eerst iets ouds moet sterven, voordat deze nieuwe wereld er kan zijn.

Dat is immers de natuurlijke eb en vloed van het leven, waarbij het oude afsterft om plaats te maken voor de geboorte van het nieuwe.

Hij opent zijn cape gedurende deze metamorfose, wetend dat het een wezenlijke verandering in jouw leven teweeg zal brengen en dat je er getransformeerd uit zal komen.

De Light Seer’s Tarot benadert iedere kaart vanuit twee zienswijzen: Licht en Schaduw.

Een natuurlijke kijk op de kaart De Dood

In de natuur sterven planten af aan het eind van de herfst, om een ogenschijnlijke leegte te brengen in de winter.
De winter is de natuurlijke rustperiode, voordat in de lente de tijd weer is gekomen voor nieuwe groei en de hele cyclus opnieuw begint.

Zo gaat het ook in het leven. Het oude moeten we soms loslaten, om ruimte te maken voor het nieuwe.
Ik zal de laatste zijn die zegt dat dit een gemakkelijke taak is, maar in ons leven gaan wij ook door ‘seizoenen’ heen.

Als kind (lente) worden we volwassen (zomer), waarna we ouder en rijper worden (herfst) en tenslotte dit leven los laten om te sterven (winter), waarna de hele cyclus weer van voren af aan begint.

Je kunt de seizoenen niet ‘tegenhouden’, verandering is onvermijdelijk.
Je kunt mee gaan met de flow van de seizoenen of er tegen vechten, maar dat maakt het er niet makkelijker op.

Vragen die je kunt stellen als de tarotkaart De Dood verschijnt in een legging:

– Waar houd jij je krampachtig aan vast?
– Op welk gebied in jouw leven is een transformatie noodzakelijk?
– Waar rouw jij om op dit moment in jouw leven?
– Wat mag je loslaten?
– Heb je het gevoel dat je in een nieuwe richting wordt getrokken?
– Welk deel van jouw identiteit past niet meer bij jou?

Schrijf intuïtief de antwoorden op deze vragen op in jouw tarotdagboek. Laat je pen pas stoppen als je uitgeschreven bent. Je zult versteld staan van de inzichten.

Conclusie:

Vaak weet je zelf al dat bepaalde dingen tot een einde moeten komen.
Meestal zijn we bang voor verandering, en staan we nog niet open voor vernieuwing.
De tarotkaart De Dood blijft een pijnlijke kaart, waar verdriet en lijden hand in hand gaan, voordat het beter kan gaan, maar weet dat na het verdriet de wedergeboorte komt.

Als je De Dood durft te accepteren en toe durft te geven aan het lijden dat er bij hoort, zeg je ja tegen alle nieuwe kansen, nieuwe relaties en nieuwe uitdagingen in jouw leven hetgeen een ware transformatie met zich mee brengt.
Kijk naar de omliggende kaarten in de tarotlegging om tot een heldere duiding te komen.

Het zien en duiden van verbanden tussen tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen.
Tijdens de Intervisiedagen gaan we heel praktijkgericht aan de slag met jouw duidingsvaardigheden!
Twee keer per jaar begint de mondelinge Tarotcursus voor beginners weer en eens per jaar begint de mondelinge tarotcursus voor gevorderden.

De Light Seer’s Tarot kocht ik bij Chris Anne, maar binnenkort (januari 2020) verschijnt dit deck ook bij uitgeverij Hay House en is al voor te bestellen bij Amazon.de waar het al in december 2019 verschijnt.

Ook lezen:

Intuïtief schrijven met de tarotkaarten
De Maan in de tarot: intuïtie, angst en de Schaduw
Angst in de tarot
De Toren in de tarot – ingrijpende transformatie
Schaduwwerk en healing met de tarot
Tarotkaart De Zegewagen: een combinatie van wilskracht en vertrouwen

© Foto’s en tekst Arcana Opleidingen

Pin It on Pinterest

Share This